• XTR, uitgave van PNOzorg & NRC media

  Een artikeltje over mijn glaskunst in december 2019.

   

  Prachtig ‘bros’ en ‘suikerachtig’ glaswerk is het doel van kunstenares Mirjam van der Hoorn wanneer ze experimenteert met de bijzondere glastechniek ‘Pâte de verre’.

   

  “Glas laat zich niet makkelijk sturen. Maar deze set schalen van ‘pâte de verre’ is dat goed gelukt, vind ik. Daar is een proces van proberen en mislukken aan voor af gegaan, en als er dan uiteindelijk zoiets moois uitkomt is dat echt een cadeautje.

  Ik vind het leuk om dingen tot op de bodem uit te zoeken, dat is wellicht terug te voeren op mijn werk als onderzoeksverpleegkundige in een Academisch Ziekenhuis. De ‘pâte de verre-techniek’  is een procedé dat je zorgvuldig zelf moet uitdokteren. Het glas moet suikerachtig en broos lijken, maar als je het aanraakt toch hard en stevig zijn. Hoe ik dat doe? Ik smelt kleine stukjes glas, gemengd met een bindmiddel, in een mal in een door de computer aangestuurde glasoven. Die heb je nodig, anders kun je niet zo secuur variëren met de temperatuur. Je stookt al gauw te hoog waardoor het glas gaat glimmen en niet dat suikerige effect krijgt. En als je te laag stookt, wordt het té bros en valt het uit elkaar. Om de gulden middenweg te vinden vergt behoorlijk wat geduld; na twee dagen mag het uit de oven en zie je pas het resultaat.

  Wetenschap en gezondheid zijn thema’s die in al mijn glaskunst naar voren komen. Zo zou je in mijn werk de vorm van virussen en bacterien in petrischaaltjes kunnen herkennen. In de sieradenseries die ik ook maak heb ik bijvoorbeeld het serotonine- en dopamine-molecuul nagebootst. Atomen, virussen en chemische verbindingen hebben sprekende vormen. Je zou het niet zeggen, maar de molecuul-structuur van nicotine en alcohol is ook schitterend om mee te werken. Daar kan ik echt blij van worden als het mooi gelukt is.”


 • 071 Nieuws

  We staan vermeld met pakje kunst en Baalbergen in het winternummer van '071!NIEUWS'. 
  Een leuk blad met allerlei nieuws over Leiden en omstreken. Gratis op te halen bij: de Hardloopwinkel, Gejo Kousenhuis, Oerlemans Kinderschoenen, Inktspecialist of Overgaauw.


 • Soroptimistenclub Flevoland

  Blij ben ik met de samenwerking met Soroptimistenclub van Flevoland. 

  Dank zij onze bijdrage kan het project Beewize zich inzetten voor vrouwen en kinderen in Axum, Ethiopie, die zo kennis en kunde  kunnen opdoen voor het verzorgen van bijen, het produceren van honing en het verhandelen daarvan. 

  Een mooi goed doel......


  https://soroptimist.nl/nl/clubs/midden-nederland/flevoland/
 • Leven

  IK doe mee aan Pakje kunst. 

  Er stond een mooie reportage in "Leven", een life-style magazine in de randstad.


 • LOS in Leiden

  Ik doe mee aan Pakje Kunst. 

  Er stond een mooie reportage in LOS, een cultureel rblad wat gelezen wordt in Leiden, 


 • Leidsch Dagblad

  WE stonden op 6 april in het Leidsch Dagblad, dat Pakje Kunst in Leiden was gestart. 


  https://www.leidschdagblad.nl/playlist/cultuur-uitgaan/artikel/kunst-voor-4-euro-uit-leidse-sigarettenautomaat?items_per_page=20
 • Galerie Tuinstaal in Leids Nieuwsblad

  In het Leids Nieuwsblad werd aandacht besteed aan Galerie Tuinstaal. De folder van Tuinstaal laat zien welke kunstenaars er meedoen in de periode 3-26 juni 2016 met de expositie in de Herenstraat te Leiden.

  Download PDF
 • De NL ETSY blog

  Op de ETSY nieuwsbrief in NL zijn veel mensen geabonneerd. Zo fijn dat we hier in stonden.


  blog.etsy.com/nl/2014/09/15/etsypopup-etsy-leiden-is-evenopen/
 • Moods and Appetites

  In een Amerikaanse website was opeens mijn Delftsblauwe ketting gespot. Maart 2013 Het is een van mooistecolliers, en ikkan er nog steeds zelf van genieten. Zie mijn links bij Etsy.


  moodsandappetites.com/another-dose-of-delft/
 • Boymans van Beuningen

  Mijn sieraden uit de Bubble-lijn draaide mee in de slide show van handmade-tentoonstelling in het Boymans van Beuningen museum , mei 2013. Mijn sieraden in de Bubble-lijn zijn gemaakt door superdun zilverdraad (925) te breien op een breivork. Door deze oude techniek kan het collier langer of korter worden gevormd rond de hals. Door oud zilver om te smelten probeer ik altijd van de sluiting het pronkstuk van het juweel te maken. Ook verwerk ik edelsteentjes of pareltjes in het sieraad. Breien op een breivork is ontwikkeld door de Vikingen en was een van de eerste technieken om koorden en touwen te breien en later netten te boeten. Door nu te breien met zilverdraad wordt een oude techniek een nieuw en uniek sieraad. #onverwachtambacht madebymirjam.etsy.com m.vd.hoorn@casema.nl


  http://www.flickr.com/photos/93235044@N07/8549893834/in/pool-onverwachtambacht
 • De Gelderlander donderdag 24 april 2014

  Prince Charming is nog geopend tot 6 september 2014. Alle informatie over de expositie is te vinden op www.isirisartpromotions.nl


  www.isirisartpromotion.nl
 • Dutch Design week 2012 en WNF

  Net als vorig jaar organiseert het Wereld Natuur Fonds een duurzame veiling tijdens de Dutch Design Week 2012. De Dutch Design Week is van 20 tot en met 28 oktober en als je tijd hebt, moet je beslist naar Eindhoven afreizen http://dutchdesignweek.nl/. In al die oude Philips gebouwen zijn exposities samengesteld van nederlandse designers, zo inspirend en zo mooi. In een van de ruimtes komt ook 1 van mijn North Sea Glass sieraden te staan. Bezoekers kunnen hierop bieden. Maar er kan ook via een speciale website geboden worden. Op zondag 28 oktober van 14.00-17.00uur vindt de live eindveiling plaats. De opbrengst van deze duurzame veiling gaat naar het wereld natuurfonds. www.duurzameveiling.nl


  http://madebymirjam.punt.nl/content/2012/10/dutch-design-week-2012-en-duurzame-veiling-van-wnf
 • Leidse krant artikel 28-11-2014 over Leidse Styl

  In het gebouw van Leidse Styl zijn meer dat 20 kunstcollectieven verenigd, welke in december Sint en Kerstcadeautjes aanbieden. In december 2014 liggen een aantal kruisjes van mij in de ruimte van Leidse Styl. 28 november is de heropening van het gebouw.

  Download PDF
 • Kachingcollectief blog

  Het Kachingcollectief blog besteedde aandacht aan de ETSY-shop in EVEN|OPEN. Zo aardig.....


  kachingcollectief.wordpress.com/2014/09/01/manic-monday-even-open-van-etsy-leiden/
 • Zomerexpo Zandvoort 2012

  In mijn werk laat ik mij inspireren door verschillende thema's. Voor de serie 'Wave-lijn' vond ik inspiratie aan hert strand. De kustlijn, de zee en golven kleuren elke dag een ander gezicht. Geen dag is het zelfde, geen golf rolt hetzelfde.... Er hebben in deze expositie 6 schalen van mij gestaan en er is verschillende malen in regionale krantjes over gepubliceerd. Leuk Vanaf zaterdag 7 juli, staan een aantal van mijn schalen in de groeps-zomerexpositie van de Agatha kerk, Grote Krocht, in Zandvoort. Alle kunstenaars hebben gewerkt in het thema 'zeegezichten'. De expositie is alleen op de zaterdagen geopend van 14.00-17.00uur En vanaf 7 juli t/m 8 september en tevens bij het openmonumenten weekend.


  madebymirjam.punt.nl/content/2012/07/zandvoort-zomerexpo-zeegezichten
 • Lustrumtentoonstelling oktober 2012 Oude raadhuis Warmond

  Het is een eer voor mij om mee te mogen doen met deze lustrumtentoonstelling. De vereniging Het Oude Raadhuis bestaat 30 jaar en om die reden zijn bij dit 6e lustrum beeldende kunstenaars, schilders, keramisten, beeldhouwers, uit Teylingen en de Bollenstreek uitgenodigd om mee te doen aan de expositie + lustrum wedstrijd. Toevallig kom ik uit Leiden, maar mijn blauwe Warmunda schaal mocht hier toch bij zijn. Vanaf nu tot en met vrijdag 9 november 17.00 uur kan iedereen zijn stem uitbrengen op www.hetouderaadhuisvanwarmond.nl Doen he......... De tentoonstelling is van 26 oktober tot 25 november.


  www.hetouderaadhuisvanwarmond
 • #Etsylokaal

  In Juni 2014 doe ik mee met #Etsylokaal. Ik breng mijn bestelde sieraden langs op de fiets of lopend in Leiden en omgeving. Voor bestellingen via EXTO wil ik dat ook doen. ( contact me even....) Het lijkt mij erg leuk om de nieuwe draagsters van mijn sieraden of nieuwe eigenaren van mijn glas te ontmoeten......


  etsylokaal.tumblr.com/post/85006102390/mirjam-van-madebymirjam
 • Sinterklaasateliers Moordrecht November 2011

  Diverse streekkrantjes hebben hierover gepubliceerd. Laat u verleiden door de sieraden van MadeByMirjam; Duik in de paskamer om de kleding van Thongbai Tatong te proberen; Wees klaar voor de winter met een vilten hoed van FeltgOOOd; Blijf in het licht met een kaarsje van Natuurlicht; Kook in stijl met een schort van Moi Aussi; Inpireer de kleintjes met de wanddecoratie van Les Moineaux Décoration; Verrijk jouw interieur met de bloemencreaties van Nian; Geef ruimte voor kunst, met de keramiek en schilderijen van Pourquoi pas.... Ook worden er demonstraties gegeven met kaarsen gieten * en gratis workshops om bloemen te leren maken**. * neem jouw oude kaarsen mee en krijg een nieuwe kaars cadeau! ** ook voor kinderen. zaterdag 26 nov. 13.00 - 21.00 uur zondag 27 nov. 11.00 -17.00 uur West Ringdijk 39 2841 LW Moordrecht (Gouda) 06 36 20 36 86


  http://sinterklaasateliersinmoordrecht.blogspot.nl/